Care sunt lucrurile de care avem cu adevarat nevoie pentru un nou-nascut?
Ca viitor parinte e normal iti doresti sa ii oferi copilului tau tot ce are nevoie, sa nu ii lipseasca nimic si vrei, daca se poate, sa le cumperi pe toate noi si deodata. Da stiu, e foarte tentant in momentul in care te afli intr-un magazin cu articole pentru copii sa iti umplii cosul de cumparaturi si bratele cu de toate. Hainutele minuscule, ca de papusa, sunt primele care iti fura privirea, jucariile muzicale iti distrag atentia si le pui pe toate sa cante in cor, incepi sa testezi toate carucioarele si nu stii exact ce sa alegi dintre un patut si un leagan. In ziua de azi oferta produselor pentru bebelusi e atat de mare si diversificata incat te ameteste. In acest caz, cel mai indicat, inainte de a incepe cumparaturile, este sa iti faci o lista cu lucrurile esentiale de care vei avea nevoie pentru puiutul tau si sa iti stabilesti un buget clar. In alcatuirea acestei liste te voi ajuta si eu cu cateva sfaturi practice si idei in articolul de fata, dar si cu o lista gata pregatita pe care o poti descarca la sfarsitul articolului.
Dupa ce vei avea lista completa trebuie sa ai in vedere ca multe lucruri le vei si primi dupa ce bebe se va naste, dar si la botez. Iar daca bugetul nu este prea mare, poti sa intrebi rudele si prietenii care au copii mici, daca iti pot imprumuta sau chiar oferi de tot (gratis sau contra cost) din lucrurile care nu le mai trebuie.
Un alt sfat pe care ti-l pot da, este sa le cumperi in timp si nu toate o data fiindca, risti sa cheltui foarte multi bani, mai ales daca doresti sa ii amenajezi si propria lui camera; si nu lasa cumparaturile in ultimele saptamani de sarcina fiindca, este foarte posibil ca bebe sa vina inainte de termen sau, sa iti fie greu sa mai petreci ore in sir in picioare prin magazine deci, ar fi bine sa ai deja lucrurile esentiale cu cateva saptamani dinainte pregatite.
De asemenea, daca bugetul tau e mai mare, mai bine investeste mai multi bani in lucruri utile, pe care le vei folosi o perioada mai indelungata (poate chiar si la urmatorul bebe). Spre exemplu cauta un carucior mai confortabil, usor de manevrat (recomand ca rotile sa aiba suspensii) sau poate unul care se pliaza usor si nu ocupa mult spatiu in portbagajul masinii; o scoica sau un scaun de masina care ofera mai multa siguranta puiului tau; sau poate un scaun de bucatarie care poate fi folosit inca din primele saptamani de viata si astfel poti sa iti faci treburile din bucatarie cu bebe langa tine.
Pentru a-ti usura si mai mult viata, am impartit lucrurile pentru bebe cu adevarat necesare in cateva categorii mari (in lista de cuparaturi sunt enumerate toate lucrurile necesare):
In ceea ce priveste somnul bebelusului specialistii recomanda ca nou-nascutul sa doarma cat mai aproape de parinti dar, nu in pat cu ei, pentru a se evita orice fel de accident. Printre beneficii se numara faptul ca bebelusul se simte in siguranta cu parintii langa el, ii ofera o stare de confort si il ajuta la reglarea respiratiei. In ceea ce priveste parintii, daca au bebelusul aproape de ei, ajung la el mai repede si astfel il pot mai repede linisti sau hrani.
Din experienta personala recomand cu caldura patuturile de tipul Co-sleeper ce se ataseaza de patul parintilor si pot fi folosite pana la aproximativ 6-8 luni (in functie de marimea copilului). Noi am folosit patutul de la Chicco – Next2Me si am fost foarte multumiti de el, deci il vom folosi si la al doilea bebe 🙂 (o recenzie completa a acestuia o gasesti aici).
Hainutele sunt unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cumperi. Dar, este foarte important sa nu cumperi foarte multe deoarece, nu se stie exact cat de mare este bebe la nastere si cat de repede creste. Din proprie experienta iti pot spune ca, bebe creste foarte repede si daca ai foarte multe hainute de aceeasi marime risti sa nu apuci sa il imbraci cu toate. Cel mai bine este sa ii cumperi in doua marimi (56 si 62) si de asemenea sa fie potrivite anotimpului in care se va naste.
Un aspect foarte important pe care trebuie sa il ai in vedere este, spalarea tuturor hainutelor, prosoapelor, paturicilor, inainte de a intra in contact cu pielea bebelusului. Si pentru a se evita aparitia iritatiilor si a alergiilor este recomandat a se folosi doar detergent, fara balsam sau parfum.
In ceea ce priveste incaltamintea, bebe nu va avea nevoie de ea pana in momentul in care incepe sa mearga pe jos, pana atunci este inutila.
3. Produse de igiena si ingrijire
In ceea ce priveste igiena bebelusului, recomand din proprie experienta, tuturor parintilor, dar mai ales acelora care se confrunta cu dureri de spate, folosirea unei mese de schimb si a unui suport pentru cadita. Aceste doua obiecte va vor usura foarte mult viata si spatele va va fi recunoscator!
Un alt motiv pentru care recomand masa de schimb este si faptul ca, e foarte important sa ai un loc special organizat pentru schimbarea copilului; un loc unde ai la indemana toate produsele necesare: scutece, servete umede, comprese sterile pentru ingrijirea buricului, creme, uleiuri, hainute etc.
Un sfat pe care si eu l-am primit si il impartasesc cu drag mai departe este, folosirea unu prosop moale sau a unei protectii impermeabile de unica folosinta sau lavabila pe salteaua de schimb; si asta din doua motive: 1. salteaua fiind rece riscam sa ii fie frig copilului cand il schimbam si 2. in timpul schimbarii scutecului se intampla (destul de des) accidente umede 😊.
4. Articole pentru iesirile la plimbare si de transport
Asa cum am mentionat si mai sus, recomand cupararea unui carut cu suspensii la roti fiindca este mult mai usor de manevrat, mai ales cand trebuie sa urci sau sa cobori borduri sau trepte. Cel mai indicat este sa il testezi inainte sa il cumperi.
Achizitionarea unui sistem de purtare (marsupiu) este, din punctul meu de vedere, o alta investitie buna. Un astfel de sistem este util atat cand iesi pe afara cu bebe, cat si in casa. Si acum te gandesti de ce iti mai trebuie marsupiu pentru afara daca ai deja carutul? Motive sunt destul de multe, dar am sa ma rezum doar la cateva dintre ele, ca de exemplu:
- contactul direct al bebelusului cu parintii si invers, favorizeaza cresterea legaturii afective dintre acestia, ii ofera copilului un sentiment de siguranta; din acest motiv, si nu numai, il poti purta si prin casa;
- este posibil ca bebelusului sa nu ii placa sa stea in carut si va cere sa fie luat in brate, cu alte cuvinte, va plange si nimic nu il va linisti in afara bratelor tale, a caldurii corpului tau, a batailor inimii tale si doar cand se va simti in siguranta se va calma. Si pentru ca nu e foarte usor sa tii un copil in brate si in acelasi timp sa impingi un carut, si spun asta din proprie experienta, e mai bine sa ai cu tine un marsupiu pe care sa il folosesti la nevoie;
- uneori trebuie sa dai o fuga pana la magazin sau sa ajungi repede intr-un loc iar intr-un astfel de caz, e mult mai rapid sa pui copilul in marsupiu si sa te misti repede, decat daca ai folosi carutul;
- alte scopuri ale purtarii copilului in marsupiu prin casa pot fi: rezolvarea unor treburi casnice fara sa lasi bebele singur in alta camera, calmarea bebelusului cand este agitat si chiar adormirea lui, atunci cand alte variante nu au succes.
Geanta bebelusului este un alt articol pe care eu il consider foarte important atunci cand mergi cu bebe la plimbare, mai ales daca este o plimbare mai lunga, sau la cineva in vizita. In aceasta geanta ai mereu la tine lucrurile esentiale precum: scutece, servetele umede si uscate, o protectie impermeabila de unica folosinta sau lavabila, un rand de hainute curate, un prosopel sau o muselina de bumbac, suzete, biberoane, lapte praf, termos, mici gustari pentru tine, etc.
5. Articole pentru hranirea nou-nascutului la san
Aici poate te vei intreba ce altceva iti mai trebuie in afara de cei doi sani plini cu lapte? Ei bine pe langa cei doi sani mai ai nevoie si de alte cateva lucruri precum:
- sutiene pentru alaptat – fiindca oricum va trebuie sa iti cumperi alte sutiene cu cel putin un numar mai mari, ti le recomand pe cele special concepute pentru alaptat deoarece sunt mult mai practice;
- tampoane pentru sani – sunt foarte bune pentru protejarea sutienelor si a hainelor in cazul in care sanii iti vor curge;
- crema pentru mameloane – fiindca alaptatul, de multe ori, se lasa cu multa durere, iritatii, usturime si altele, e bine sa ai o crema speciala care sa ti le mai calmeze;
- pompa pentru sani, recipiente pentru pastrarea laptelui si poate 1-2 biberoane, iti vor fi de asemenea necesare in cazul in care ai mai mult lapte decat poate bebe manca sau daca trebuie sa pleci de acasa pentru cateva ore si sa nu lasi bebele sa flamanzeasca – il poti pompa si pastra la frigider cateva zile sau in congelator pentru cateva luni! Astfel eviti si alte probleme legate de alaptare.
6. Produse pentru hranirea artificiala a nou-nascutului
Aici sunt toate produsele necesare hranirii bebelusului in mod artificial, adica cu lapte praf:
- biberoane – recomand pe cele anti-colici;
- sterilizator pentru biberoane;
- termos – pentru a avea mereu apa calda gata pregatita, sa nu stai de fiecare data sa o incalzesti;
- husa termoizolanta pentru biberon – folositoare mai ales cand mergi cu bebe la plimbare
- museline sau prosopele din bumbac – sunt foarte utile atat la alaptarea la san, cat si la cea artificiala.
7. Alte articole folositoare dar nu esentiale
In aceasta categorie am introdus diferite articole mai putin esentiale dar, pe care eu personal le consider utile in viata de zi cu zi cu un nou nascut. Unele dintre ele le-am folosit sau inca le folosesc si eu si le recomand deoarece pe mine m-au ajutat. Printre acestea se numara: patutul pentru calatorii, leaganul electric, cosul pentru scutece, etc.
In speranta ca aceste sfaturi si lista de cumparaturi ti-au fost de folos te rog sa dai like si share articolului pentru a ajuta si alti viitori parinti. Si orice intrebari, nelamuriri, observatii ai in legatura cu informatiile din articol, te rog sa le lasi intr-un comentariu.
Apropos lista de cumparaturi, aceasta este pur orientativa, o poti modifica si adapta in functie de propriile nevoi.
Acestea fiind spuse, have fun la shopping! 😘
foarte intresant
ApreciazăApreciază
Mulțumesc 🥰
ApreciazăApreciază